Несприйнятливість організму до інсуліну (інсулінова резистентність) поширена досить широко, але дуже рідко діагностується, торкаючись сотень мільйонів людей по всьому світу. Хоча причиною розвитку цього захворювання може бути генетична схильність, наприклад, наявність у кровних родичів діабету 2 типу, як правило, воно виникає у людей, які ведуть малорухливий спосіб життя та споживають велику кількість цукру.

Тому ми розглянемо у цій статті харчові добавки які допоможуть контролювати інсулінову резистентність.

Берберін

Берберин одержують із чагарника барбарису (berberis vulgaris), який містить як вічнозелені рослини, так і види, що скидають листя. Поширений по всій Європі, Північній Америці, на Близькому Сході та в Азії, барбарис дає ягоди, багаті на вітамін C і володіють цілим набором корисних властивостей.

Берберин, активний інгредієнт чагарнику, споживається у натуральному вигляді або у складі харчових добавок. У наукових дослідженнях він продемонстрував різні корисні ефекти здоров'ю. Він широко застосовується у традиційній китайській медицині та аюрведе.

Берберин може знижувати інсулінову резистентність та рівень цукру в крові. Крім того, він має антиоксидантні властивості, знижуючи запалення, і може бути корисним для запобігання та лікування хвороб серцево-судинної системи.

Хром

Хром - це важливий елемент, що бере участь у взаємодії з багатьма ферментами, включаючи такий фермент, як фактор толерантності до глюкози (GTF). Цей фермент допомагає оптимізувати роботу інсуліну та контролює рівень глюкози.

N-ацетил-L-цистеїн (NAC)

NAC - це важливий поживний елемент, який допомагає організму виводити токсини, що особливо накопичуються в печінці. Лікарі прописують його госпіталізованим пацієнтам для усунення наслідків передозування ацетамінофеном/парацетамолом. Однак у разі прийому внутрішньо у складі харчової добавки він також здатний виводити з організму токсини, що проникають із навколишнього середовища.

L-карнітин

L-карнітин - важлива амінокислота, висока концентрація якої спостерігається в м'язах та мозку. Поряд з важливою роллю у виробленні енергії та метаболізмі, ця амінокислота надає позитивний вплив на регуляцію рівня інсуліну.

Коензим Q10

Коензим Q10 - це популярна харчова добавка, яка відіграє важливу роль в енергетичному метаболізмі. Як правило, його приймають люди, які отримують рецептурні медикаменти для зниження рівня холестерину, але дослідження говорять про те, що він також може бути корисним людям з резистентністю до інсуліну, предіабетом і діабетом.

Жирні кислоти омега-3

Незамінні жирні кислоти омега-3 складаються головним чином з ейкозапентаєнової кислоти (ЕПК) та докозагексаєнової кислоти (ДГК). Ці важливі поживні елементи містяться у великій кількості продуктів, включаючи рибу (скумбрія, тріска, лосось є одними з лідерів за вмістом жирних кислот), волоський горіх, насіння чиа, насіння льону, конопляне насіння, авокадо та натто.

Селен

Селен - це мікроелемент, що означає, що він потрібний людському організму в невеликих кількостях. Його необхідно отримувати з раціону або приймати у формі комплексу з вітамінами та мінералами. Це потужний антиоксидант, який не лише важливий для мозку, а й підтримує здоров'я щитовидної залози, забезпечуючи оптимальний стан імунної системи. З погляду поживної цінності бразильський горіх є одним із найкращих джерел селену.

Зокрема, селен може знижувати рівень інсуліну та допомагати покращувати співвідношення типів холестерину, наприклад, знижувати кількість тригліцеридів та ліпопротеїдів низької щільності (поганий холестерин).

 

Читайте також:

Поживні речовини для зниження тривожності

Навіщо нам потрібні омега-3 жирні кислоти?