Пшениця - одна з основних зернових культур аграрного сектору України. На сьогоднішній день Україна входить до 5 провідних країн-експортерів пшениці.
Проте середня врожайність по країні останніми роками залишається на середньому рівні порівняно з іншими країнами. Через низку помилок при вирощуванні пшениці, аграрії не можуть досягти більш високих показників та підвищити продуктивність.
Від чого залежить врожайність пшениці?
Щоб зібрати рекордний урожай в Україні, потрібно враховувати низку факторів:
- Світло. Сонячне світло забезпечує накопичення корисних речовин, формування вегетативної маси. Тому треба враховувати, що посів має бути не густим, а світловий день — довгим.
- Сприятливий температурний режим. Оптимальні умови розвитку культури від +10 до +24 °С. Але залежно від регіону підбирають сорт пшениці або морозостійкіший, або витримуючий спеку.
- Вологість. Зволоженість ґрунту особливо важлива в період вегетації для розвитку цвітіння. Деякі сорти пшениці досить невибагливі в цьому питанні, але все ж таки при недостатній кількості вологи неможливо розраховувати на повний потенціал культури.
- Родючий ґрунт. Для високої врожайності найбільш підходить чорнозем, що знаходився під парою.
- «Правильні» попередники. Завдяки певним рослинам, наприклад, бобовим культурам, ріпаку, ранній сої, ґрунт залишається наповненим живильними мікроелементами.
Сортові якості пшениці
В останні роки сортова селекція пшениці вийшла на новий рівень. Створено значну кількість унікальних іноземних та вітчизняних сортів пшениці озимої з високим генетичним потенціалом для різних регіонів. Таке насіння має покращені морфобіологічні ознаки та властивості.
Останні сорти мають врожайність від 10–12 т/га та більше, що перевищує показники попередників удвічі. Однак часто потенціал нового насіння використовують лише на 30–50%.
Стан грунту
Це змінний показник, що характеризується гранулометричним складом, вмістом органіки та вологи. Якість визначають за структурою поверхні, фізіологічними характеристиками культури та іншими агротехнологічними заходами.
Щільність складання ґрунту встановлюють як відношення абсолютно сухої поверхні при незмінному польовому стані до об'єму 1см³. Рівноважний показник визначають через певний період після механічних операцій з огляду на вплив зовнішнього середовища. Така щільність для середніх та важких за складом ґрунтів — 1,1–1,3 г/см³
pH ґрунту повинен бути в межах 6–7,5 для правильного розвитку рослин, а також для пшениці потрібна достатня кількість вологи, тому краще забезпечити додатковий полив.
Добрива та обробка
Достатня кількість поживних речовин та мікроелементів гарантує правильну вегетацію для культури. Кожен аграрій повинен знати, що використання добрив забезпечує приріст урожайності пшениці на 50%.
Оптимальне застосування макро- та мікроелементів — одне з ключових завдань сучасного землеробства. Регулювання вмісту добрив для озимої культури у різні фази розвитку ґрунтується на дослідженні реальних фізіологічних та хімічних процесів, що відбуваються на клітинному рівні.
Коректування поживного обміну в організмі рослини та середовищі є передумовою, щоб отримати хороший урожай пшениці за мінімальних витрат і найменшої шкоди для природи.
Наприклад, використання азоту та калію визначає врожай пшениці у більшості сільськогосподарських зонах. У той же час навесні під час активного зростання виникає значна потреба у фосфорі та сірці.
Попередники
Опираючись на наукові дослідження, озиму пшеницю краще засівати за попередниками, які позитивно впливають на якісні показники ґрунту (вміст азоту, фосфору, сірки) та розвиток рослин.
Серед таких рослин-попередників є картопля, буряк, бобові, касторка, гречка, а також сидерати, включаючи конюшину, горох, люпин на зелений корм та силос, кукурудзу на зелений корм.
Кліматичні умови та полив
Загалом відсутність критичних заморозків узимку та добре зволожений ґрунт навесні сприяють гарному розвитку озимих культур. Відсутність посухи та зливових дощів влітку є запорукою гарного колосіння посівів.
Загальна кількість вегетаційних поливів коливається від 1 до 5. Якщо під час колошення є нестача вологи в ґрунті, багато квіток не утворюють зерна, тому пшеницю слід поливати в період цвітіння.
У 2021 році врожай був нижчим за очікуваний на 20% через несприятливі погодні умови. Щоб запобігти негативним наслідкам було розпочато іригаційну реформу: Мінагрополітики зробила перші виплати тим аграріям, які вклали кошти у відновлення меліоративної інфраструктури.
Також розроблено законопроект про об'єднання водокористувачів. Це стане основою для масового надходження інвестицій у зрошення.
Збирання врожаю — оптимальні умови
Вважається, що 51-80% вологості повітря відповідають оптимальним умовам збирання врожаю. Але ясно, що залежно від регіону умови та терміни відрізнятимуться.
Головна умова — збирати прямим комбайнуванням за повної стиглості зерна та за вологості пшениці, що не перевищує 18%. Щоб швидко дізнатися рівень вологи, рекомендується використовувати спеціалізований вологомір зерна.
Середня врожайність пшениці в Україні в 2021 році
Міністерство агрополітики повідомило, що середня врожайність пшениці озимої в Україні в 2021 році склала 4,65 т/га, а в цілому було зібрано 32,4 млн. тонн.
При належній підготовці та використанні новітніх технологій аграрії зможуть збільшити врожайність пшениці, покращити якість зерна та знизити збитки.