Бізнес на вирощуванні білих грибів у домашніх умовах

Розведення білих грибів у домашніх умовах не є дивиною в даний час. Цією справою займаються всі, кому не чужі робота на присадибній ділянці та догляд за сільськогосподарськими культурами. Бізнес-ідея, що приносить вагомий дохід, звичайно ж, вимагає певних знань і навичок. Опанувати їх можна за один підхід вирощування грибів.

Визначення обсягів вирощування продукції

Багато успішних грибників розпочинають свою роботу з вибору способу вирощування грибів:

  • інтенсивного, що передбачає штучне створення умов зростання, наближених до природних, за допомогою використання спеціального обладнання, приміщень або споруд;
  • екстенсивного, при якому використовується природне середовище посадки та зростання.

Оскільки зростання грибів у природі залежить здебільшого від сезонності, другий спосіб не дає великих урожаїв, та й посівний матеріал у природному середовищі дає сходи лише через два роки.

Якщо говорити про інтенсивне культивування білого гриба, то мається на увазі технологія вирощування білих грибів у промислових масштабах.

Де можна вирощувати гриби?

Для культивування білих грибів можуть бути задіяні:

  • відкритий ґрунт присадибної ділянки;
  • підвальні приміщення;
  • сільськогосподарські склади;
  • тепличні конструкції.

Який би спосіб не був обраний, вирощування білих грибів в домашніх умовах вимагає створення оптимальних умов для їх розмноження. Так, у приміщенні або на вулиці мають бути здійснені такі вимоги:

  • обов'язкова вентиляція;
  • температурний режим у межах +8…+18°С;
  • вологість 90%;
  • короткочасне висвітлення.

Облаштована грибниця є приміщенням або конструкцією без вікон і отворів, через які може проходити сонячне світло.

Вибір сорту

Оскільки бізнес на грибах полягає у збиранні великого врожаю, то підприємець належну увагу приділяє ще й обґрунтованому вибору сорту, що вирощується на продаж. Є такі види білого гриба:

  • ялиновий;
  • сосновий;
  • березовий;
  • дубовий;
  • сітчастий;
  • темно-бронзовий;
  • напівбілий.

Найбільшими та високоврожайними з них є ялинові та соснові білі гриби — боровики.

Де придбати міцелій білих грибів?

Визначившись із поставленою метою, грибники далі планують закупівлю насіннєвого матеріалу та розхідників:

  • мішків;
  • поліетиленових пакетів;
  • ящиків;
  • стелажів;
  • ємностей для води;
  • деревної хвойної тирси;
  • соломи, лушпиння;
  • субстрату для кімнатних рослин із домішками торфу.

Якщо на закладку початкового бюджету своєї справи не вистачає коштів, можна не купувати насіння грибів, а розмножити їх за допомогою добування грибних суперечок методом замочування у воді розламаних капелюшків грибів, зібраних на ділянці.

Покупка міцелію

Якщо ж поставлена конкретна мета отримання якісного великого врожаю з метою реалізації зібраного продукту, необхідно купити насіння білих грибів у вигляді готового міцелію. Де та хто його продає? Продажем міцелію займаються мікологічні лабораторії або приватні чи промислові підприємства з розведення різних сортів їстівних грибів.

Ціна міцелію білого гриба залежить від того, наскільки продавець зацікавлений у врожаї своїх покупців.

  • Так, одні пропонують вже готові для бізнесу блоки з насінням, висіяним у субстрат.
  • Інші – чистий насіннєвий матеріал.

Перший варіант дозволяє бізнесмену-початківцю заощадити на розхідниках. Так, скажімо, випробувати методику вирощування та набути певних навичок у копіткій справі.

Другий вимагає вкладення засобів і виконання трудомісткого процесу, що передбачає:

  • заготівлю субстрату - додавання вологої тирси, компосту;
  • перемішування основи з купленими міцеліями;
  • заповнення ящиків чи поліетиленових мішків врожайним субстратом.

Вартість одного кілограма міцелію білого гриба загалом становить 1500 грн. Ціна готового упакованого брикету із субстратом та міцеліями – 130 грн. На один мішок припадає близько 10 кг субстрату та 200 грамів міцелію. Незалежно від того, гриби розводять за допомогою купленого грибного брикету або власних заготовок у ящиках чи мішках, з них вдається зібрати лише два повноцінні врожаї, після чого вони підлягають утилізації. Замінювати вироблений міцелій та відпрацьований компост слід один раз на два-три місяці.

Купівля активованих спор

Особливою популярністю користуються активовані спори білого гриба, позбавлені в лабораторних умовах щільної оболонки, що не перешкоджає їх росту на будь-яких субстратах і місцевостях. Це дозволяє грибнику формувати плідні грибниці далеко від кореневищ дерев, що є сприятливим середовищем для зростання саме білих грибів.

Однієї ампули активованих спор достатньо для вирощування грибів на ділянці площею 200 кв. м. Урожай збирається лише через рік після посадки спір у ґрунт протягом п'яти років.

Як виростити білі гриби на дачі?

 Для розведення грибів, хто не має у власності приватного обійстя, цілком підходить земельна дачна ділянка. Використовуючи його, можна придбати необхідний досвід у грибній справі. Так, багато дачників практикують розведення білого гриба як у відкритому грунті, так і в теплицях.

Вирощування білих грибів на присадибній ділянці

Розмноження грибів у відкритому ґрунті передбачає розробку земельної ділянки:

  • вирівнювання;
  • зняття верхнього шару;
  • удобрення його гноєм, курячим послідом;
  • збагачення пухкими складовими – листям, торфом, піском.

У підготовлений ґрунт висіваються активовані суперечки чи докопується розділений окремі сегменти міцелій. Для посіву підходять також древні деревні пні чи земля під листяними деревами – дубом, липою, буком, березою.

Закладати грибницю можна з початку травня до кінця серпня. У середині осені її вкривають сухим листям і лапником. З настанням тепла очікується перший урожай. З розростанням грибниці збирання грибів збільшується. Пік плодоношення припадає на другий-третій рік.

 Вирощування білих грибів у теплиці

Для більш прискореного отримання першого врожаю можна розмножувати гриби у теплицях. Теплична культивація грибів передбачає пророщування насіння білих грибів у ящиках. Для цього також готується поживний ґрунт. Якщо вирощування у відкритому ґрунті є сезонним, то тепличне виробництво ніяк не залежить від пори року. Посів насіннєвого матеріалу виконується у будь-який час. У теплиці підтримується оптимальна температура, виконується регулярне провітрювання та забезпечується розсіяне освітлення.

Бізнес на промисловому вирощуванні білих грибів

Нарощування обсягів виробництва полягає у застосуванні більш трудомісткого процесу. Так звана голландська технологія вирощування дозволяє розмножувати гриби у підсобних приміщеннях, застосовуючи стелажну чи поличну систему. Для обладнання штучних грибниць підходять підвали та склади.

Як вирощувати білі гриби у підвалі будинку?

Домашній просторий підвал підходить для встановлення стелажів, на які згодом розміщують ящики з посіяним у поживний ґрунт міцелієм. Підвальне приміщення є відмінним рішенням, оскільки дозволяє утримувати показник вологості на одному рівні, не порушувати процес росту грибів у темряві, яку вони дуже сприймають, та до того ж підтримувати плюсову температуру, не витрачаючи гроші на додаткове опалення взимку.

Вирощування грибів у складських приміщеннях

Виробництво грибів у просторих складських приміщеннях передбачає організацію механізованого процесу. Їх вирощують на полицях, забезпечуючи регулярне поливання субстрату, розпушування, добриво внаслідок застосування спеціального обладнання. Для створення оптимальних умов зростання грибів задіюють системи кондиціювання, вентиляції, опалення, клімат-контролю.

Цей спосіб розмноження білих грибів є найвитратнішим і вимагає залучення до роботи додаткової робочої сили. Для зберігання зібраної продукції у великих обсягах необхідні холодильні камери, тара для зберігання та транспортування грибів у точках збуту.

Пошук каналів збуту

Вирощування грибів – це перший етап бізнесу, протягом якого необхідно забезпечити високу якість урожаю та його великий обсяг. Другим є продаж продукції за вигідною ціною для виробника, з метою покриття всіх фінансових витрат (оренди, облаштування відвідування, закупівлі міцелію, витратних матеріалів) та отримання надприбутку.

Для малого обсягу грибів підходять стихійні ринки. Тут покупець не вимагає від продавця сертифіката якості продукції.

Якщо йдеться про великі обсяги, то основними покупцями є заклади громадського харчування – столові, ресторани, закусочні, харчові фабрики та заводи, які використовують гриби як основний інгредієнт для приготування страв та продукції, великі торгові мережі – мінімаркети, супермаркети. Для налагодження довгострокових фінансових вигідних відносин у цьому випадку потрібно відкриття ФОП, отримання сертифікату на гриби, придбання транспорту для своєчасної доставки свіжої продукції.

Вигідність розведення білого гриба полягає у можливості торгівлі, як свіжою продукцією, так і засушеною або консервованою, що дозволяє отримувати більш вагомий прибуток та окупити грошові витрати лише за якихось півтора роки.