У всі часи з усіх інтересів найбільше людина виявляє інтерес здоров'ю та активному довголіттю. Сьогодні настає впевненість, що тільки безпечні природні засоби можуть підтримати здоров'я, зцілити хвороби та продовжити активне життя.

З величезної різноманітності рослинного світу своїми унікальними властивостями виділяється дерево-комбінат горіх волоський. Здавна вважається, що горіх грецький - найчудовіший і найцінніший з усіх видів свого роду. Таким він залишається і досі. Це одне із чудес, створених природою, яке за сукупністю корисних властивостей не має собі рівних у рослинному світі.

За даними наукових досліджень, ця рослина з'явилася на землі в реліктовий період (приблизно 100 млн. років тому), коли в складних умовах формувалася можливість виживати, і виникали наднадійні комбінації біологічних речовин. Цю можливість до стійкості у складних ситуаціях грецький горіх передає і людині.

Дерево життя – так часто називають горіх волоський у народі, оскільки з давніх-давен він годував, відновлював сили та лікував людину.

У давнину жерці Єгипту та Риму забороняли вживати в їжу простим людям плоди, що так нагадують мозок людини – ядра волоських горіхів. А на Русі волоські горіхи називали «святом мізків». Мудреці сходу на питання, що треба робити, щоб порозумнішати радили пити масло з ядер волоських горіхів і говорили, що плід горіха це мозок, а вичавлене з нього масло - розум. Чому ж ці маслянисті плоди такі цінні для нас і в чому їхня сила?

У дереві волоського горіха цінно все - від коріння до листя, але головне багатство волоського горіха, що утримує увагу людини протягом багатьох століть, - ядро ​​плода, з якого отримують цінний продукт - горіхове масло. Захована, немов "за сімома замками", ця олія є найціннішою з усіх рослинних олій, яка здатна живити, захищати та відновлювати всі клітини нашого організму.

Але для чого взагалі потрібні рослинні олії (жири)?

Жири у рідкій формі називаються оліями.

За своєю природою м'які і вологі, рослинні олії діють м'яко, можна навіть сказати вкрадливо, на відміну від звичайних ліків, які, грубо вторгаючись у систему людського організму, порушують природну рівновагу цієї системи (один вилікований орган коштує нам найчастіше трьох покалічених). Рослинні олії мають здатність відновлювати рівновагу сил в організмі, підвищують імунітет, покращують циркуляцію крові, виводять токсини. Але головне - рослинні олії допомагають організму використовувати незатребувані ресурси власних сил.

Уявіть собі, що тільки клітини мозку на 60% складаються з жиру, і це набагато вища концентрація, ніж інші частини тіла. Іронія полягає в тому, що люди практично не знають цього і постійно прагнуть усунути якнайбільше жирів зі своєї дієти, хоча мати достатню кількість потрібних жирів у своєму раціоні життєво важливо для розвитку мозку та інших органів, і підтримання їх у добрій формі.

А який жир нам потрібний?

Природні олії бувають трьох видів: насичені, поліненасичені та мононенасичені.

Ми поглинаємо з їжею масу всяких жирів, але зазвичай це жири неправильного типу - "погані жири", що отримуються з тваринних жирів і гідрогенізованих олій. Їх називають насиченими. Завдяки стійкості до прогорання вони широко застосовуються при виготовленні маргарину, кулінарних жирів, що додаються в тісто для розсипчастості, різних соусів і майонезів. Більшість фахівців з харчування рекомендують уникати гідрогенізованих жирів і використовувати натуральні свіжі рослинні олії, приготовлені із зерен, різних насіння та ядер горіхів.

Як показали дослідження, насичені жири сприяють підвищенню рівня холестерину, виникненню серцево-судинних захворювань, раку та інших серйозних хвороб.

Насичені жири легко впізнати, тому що вони стають твердими та матовими на холоді. Тварини жири є насиченими. Вони схожі на тверді білі прожилки у шматку м'яса, і їх легко побачити та відокремити.

Природно, необхідно відмовитися від вживання насичених жирів, якщо ми дбаємо про своє здоров'я.

Але є дві основні поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) – ліноленова кислота, звана Омега-3, і лінолева кислота, звана Омега-6. Вони життєво важливі, оскільки їх організм утворює й інші необхідні йому жири. Їх називають незамінними, оскільки організм не може самостійно виробляти їх - вони можуть бути отримані лише з їжею. Всі разом незамінні поліненасичені жирні кислоти мають загальну назву - вітамін F. Незамінні поліненасичені жирні кислоти або "хороші жири" є невід'ємною частиною клітинних мембран (оболонки клітин) у всіх тканинах організму. Саме мембрани контролюють мікропритік поживних речовин у клітину та видалення з неї відходів. Нестача вітаміну F порушує нормальну роботу клітини.
Саме той жир, який нам найбільше необхідний, а саме незамінна ліноленова кислота (Омега-3), найменше і найрідше входить у нашу дієту. В основному рослинні олії містять дуже малу кількість омега-3 кислот або зовсім їх не містять. Відсутність незамінної жирної кислоти Омега-3 призводить до патологічних явищ в організмі і тому жири, позбавлені цієї кислоти, є неповноцінними. Населення України зловживає олією, яка несе в організм великий надлишок Омега-6 жирної кислоти. Воно зовсім не містить Омега-3 жирної кислоти. Тому соняшникова олія є неповноцінною. Це робить олії, що містять Омега-3 кислоти дуже важливими у забезпеченні нормального балансу незамінних жирних кислот в організмі. Дефіцит незамінних жирних кислот є однією з основних причин хронічних дегенеративних захворювань, таких як рак, хвороби серця, гіпертонія та інсульт.
За оцінками експертів, 80% населення відчуває дефіцит незамінних поліненасичених жирних кислот. Повноцінні жири є необхідним компонентом збалансованої дієти сучасної людини.

Поліненасичені жири залишаються прозорими та рідкими навіть у холодильнику. Але поліненасичені жири мають власні небезпечні властивості, які не так широко відомі. Ці жири надзвичайно схильні до окислення, коли їх нагрівають або залишають на повітрі відкритими. Тому так важливо зберігати натуральні рослинні олії щільно закритими в темній упаковці та в прохолодному місці. Ті виробники, які фасують свою продукцію в прозорих упаковках просто не розуміють про шкоду, яка завдає сонячне світло їх продукції, а отже і тим, хто її вживає!

Проміжне місце між насиченими та поліненасиченими жирами займають мононенасичені жири. До мононенасичених жирів відносяться оливкова олія, олія каноли, арахісова олія та ін. Ці олії є неповноцінними і не становлять для здоров'я особливої ​​цінності. Їхній вплив на обмін речовин в організмі повністю нейтральний. Саме тому їх називають нейтральними.

Отже – біологічна та харчова цінність рослинних олій визначається вмістом у них поліненасичених жирних кислот (Омега-3, Омега-6).

Лідером за вмістом ПНЖК у рослинному світі є олія з волоських горіхів – загальний вміст ПНЖК (або вітаміну F), у ньому становить 92%! При цьому частку Омега-3 і Омега-6 припадає 74,6% !!! І тільки в олії горіха волоського жирні кислоти Омега-3 та Омега-6 присутні в ідеальному для організму людини співвідношенні 1:4. Їх збалансований зміст впливає на всі аспекти здоров'я та на всі біологічні функції: зростання, здоров'я, витривалість, розвиток, продовження роду, емоційний стан та діяльність мозку.

До складу олії волоського горіха входять понад 80 елементів необхідних людині щодня, вітаміни А, D, К, Е – 47%, Р, РР, група вітамінів В, F каратиноїди, токофероли, макро- та мікроелементи (цинк, мідь, йод, кальцій, калій, магній, залізо, фосфор, марганець, сірка, кобальт, селен та ін.); біологічно активні речовини, коензим Q10 та ін.

Тому олія горіха грецького має цінні дієтичні, профілактичні та цілющі властивості, що допомагає позбутися багатьох серйозних захворювань. Його основна терапевтична функція полягає в тому, щоб збалансувати всі системи в організмі, що надалі дозволяє послабити чи усунути симптоми того чи іншого захворювання.

Наявність повноцінних жирів у раціоні так само потрібна для забезпечення організму жиророзчинними вітамінами (А, Д, Е, К), які дуже погано засвоюються за відсутності жирів. Саме тому олія горіха волоського здатна підвищити якість засвоєння будь-яких харчових добавок, що містять ці вітаміни та посилити їх лікувальні властивості.

За даними книги "4 групи крові - 4 способи життя" олія горіха волоського підходить, як їжа і як ліки, для всіх груп крові і є гіпоалергенною на відміну від поширених рослинних олій.

Олія горіха грецького протипоказань та побічних ефектів не має.

Налічується 8 пологів та близько 60 видів горіха, тобто близько 480 сортів горіха. Смак, колір і запах олії горіха волоського залежить від сорту горіха, з якого воно зроблено.

Молодість завдяки вітамінам.

Природа не визнає хвороби. Вона розрізняє лише старі та молоді клітини організму. За рівнем здоров'я клітин молоді люди відрізняються від літніх людей. Бути молодим – це мати молоді клітини організму. Здорові клітини завжди молоді, і навпаки, якщо клітини ушкоджуються, вони хворіють та старіють. З повним руйнуванням настає їхня загибель. Проте пошкоджені клітини тіла можна відремонтувати. Клітини нашого тіла діляться протягом життя приблизно 50 разів. Хворі та пошкоджені клітини діляться частіше, і процес старіння таким чином йде швидше. Отже, найголовніше для омолодження – забезпечити клітинам максимальний термін життя.
Клітини повинні з ранку до вечора, вдень та вночі захищатися від таких агресивних та руйнівних елементів, як віруси, бактерії, інші мікроорганізми, отрути, шкідливі речовини та вільні радикали.
Спочатку ворог (вільні радикали) накидається на захисну мембрану (оболонку) клітин, потім проникає всередину та нападає на клітинне ядро. Клітинна мембрана складається переважно з холестерину та фосфоліпідів, вона маслянисто-волога. Перший крок до омолодження та здоров'я повинен, отже, полягати у захисті та зміцненні клітинних мембран та ядер від вільних радикалів. Особливу роль при цьому відіграють вітамін F (незамінні Омега-3 та Омега-6 жирні кислоти), вітаміни А, Е, С, та селен, що спеціалізуються на захисті жирних та маслянистих речовин.

Столова ложка, повноцінної олії горіха волоського вранці до сніданку зможе протягом доби підтримати у здоровому стані маслянисто-вологе середовище клітинних мембран у 70 трильйонах клітин нашого тіла.

Відновлюються усі клітини нашого організму. Кожна клітина стає непереборним бастіоном для вільних радикалів, вірусів, бактерій та інших мікроорганізмів. Внаслідок цього покращується самопочуття, ми виглядаємо свіжішим і молодішим.

Чому ж треба користуватися олією горіха волоського, а не просто їсти горіхи?

Надмірне вживання горіхів може викликати біль голови, блювоту і навіть отруєння. У той же час олія з ядер волоських горіхів при цих захворюваннях має явно виражену лікувальну дію! Різниця в дії пояснюється наявністю в ядрах горіха грубої клітковини, яка дуже погано і довго перетравлюється, і плівки – лушпиння, що покриває ядро, що має антипоживні властивості і є алергеном через великий вміст дубильних речовин та гіркот.

Основні властивості олії горіха волоського:

  • Імуномодулююче;
  • Регенерує;
  • Протизапальне;
  • Антирадіаційний;
  • Бактерицидний;
  • Протипухлинний;
  • Глистогонне;
  • Гіпоалергенне.

Його використовують у лікувальних цілях – для профілактики та успішного подолання низки серйозних недуг:

  • Шлунково-кишкового тракту;
  • Дихальних шляхів;
  • Серцево-судинної системи;
  • Нервової системи;
  • Ендокринної системи;
  • Сприяє загоєнню ран, тріщин, виразок;
  • Ефективний при лікуванні псоріазу, екземи, фурункульозу;
  • Нирок та печінки;
  • Поліпшує обмінні процеси у організмі;
  • Рекомендується як компонент харчування вагітних і годуючих жінок;
  • Чудовий поживний продукт для приготування вишуканих страв та салатів української, іспанської, французької, грузинської кухні.