Твердження про те, що жир шкідливий, давно застаріло. Жири також важливі для нормальної роботи організму, як і білки з вуглеводами. Відсутність будь-якого з цих компонентів може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.

Однак жири бувають різними, і не всі вони однаково корисні.

Розбираємося, що потрібно знати про омега-3 жирних кислотах і їх вплив на організм.

Особливо корисними вважаються жири, в яких міститься велика кількість ненасичених жирних кислот. Насичені жирні кислоти відрізняються від ненасичених за своєю структурою: в насичених кислотах між атомами знаходяться одинарні зв'язку, а в ненасичених - ці зв'язки подвійні. Споживання великої кількості насичених жирних кислот не рекомендується - це може привести до підвищення рівня холестерину в крові і збільшення ризику розвитку атеросклерозу, інсульту і інфаркту. Ненасичені ж жирні кислоти корисні для серця і вважаються важливою частиною здорового харчування.

Мабуть, найвідоміші кислоти такого типу - омега-3 жирні кислоти. Наш організм не здатний їх синтезувати, а тому дуже важливо, щоб ці кислоти надходили з їжею. Найбільше таких кислот міститься в жирній морській рибі і морепродуктах, а також в печінці тріски, оливковій олії, сої та продуктах з неї.

Давайте розберемо, навіщо потрібні омега-3 жирні кислоти в організмі?

Ці кислоти є важливим компонентом клітинних мембран, борються із запаленням, а крім того, їх присутність в організмі корисно для роботи серця, судин і нервової системи.

Ще в 1980-х роках було виявлено, що жителі Гренландії, які їли морську рибу багато і часто, рідше стикалися з серцево-судинними захворюваннями. Схожа картина спостерігалася і в інших країнах, жителі яких їли рибу кілька разів на тиждень, наприклад, в Японії та Нідерландах.

Подальші дослідження підтвердили користь омега-3 жирних кислот для серця і судин: вони здатні знизити ризик тромбозу, зменшити рівень тригліцеридів в крові і загальмувати утворення атеросклеротичних бляшок, запобігти розвитку аритмії, знизити тиск. У тих, у чиєму раціоні присутні досить цих жирних кислот, ймовірність виникнення інфаркту, інсульту, ішемічної хвороби серця та інших серйозних проблем з серцем знижувалася.

Але підтримкою роботи серця і судин користь омега-3 жирних кислот не обмежується. Вони також важливі для нормального функціонування нервової системи - хорошої пам'яті, вміння концентруватися, знаходити рішення для самих різних завдань. Вчені з'ясували, що дефіцит омега-3 жирних кислот в раціоні суттєво знижує когнітивні функції, позначається на навчанні і пам'яті. На щастя, ряд наслідків, пов'язаних з недоліком омега-3 жирних кислот в організмі, звернемо при переході на дієту з додаванням цих кислот.

Що робити як що недостатньо омега-3 у організмі?

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я закликають дотримуватися здорового харчування: їсти рибу і морепродукти не рідше трьох разів на тиждень, а також не забувати про оливкову олію.

Це вдається далеко не всім. Рівень споживання омега-3 жирних кислот в Україні досить низький - і діти, і дорослі їдять мало морської риби і морепродуктів, а вчені говорять про дефіцит споживання омега-3. Втім, дослідження показують, що навіть одна порція риби в тиждень краще, ніж повна її відсутність в раціоні, - вона допомагає знизити ризик розвитку проблем з серцем і смерті від них на цілих 16%.

Незважаючи на користь, не кожен готовий їсти рибу навіть раз на тиждень. Причин тому чимало - хтось страждає алергією на рибу і морепродукти, хтось просто не любить рибу і не збирається включати її в свій раціон ні за яких обставин.

В такому випадку на допомогу прийдуть вітаміни і біодобавки, що містять омега-3 жирні кислоти.

Відзначимо, що біодобавки не є лікарськими засобами і не здатні замінити призначене лікарем лікування. Всього одна капсула в день стане значущим доповненням до раціону, зробить його більш здоровим, надасть необхідну підтримку серцево-судинній системі, важливу в будь-якому віці.