У чому відмінність медичного спирту харчового?

Харчовий та медичний спирт - це все одна етилова група. Так один вид спирту використовується в медицині, а інший – у харчовій промисловості.

Для виробництва медичного спирту (фармацевтичний) виробник зобов'язаний дотримуватися певних стандартів у виробництві спирту. Раніше за радянських часів був міф про те, що медичний спирт є найчистішим, хоча насправді різниці між ними немає. Як ми вже сказали, що медичний та харчовий спирт належать до однієї групи: етилової.

Виробництво медичного та харчового спирту?

Весь етиловий спирт виробляється в основному із злакових культур та овочів: картоплі, цукрових буряків, цукрової меляси, а також будь-яких інших відходів у цукровому виробництві. Процес промислового виробництва побудований на методі очищення спирту-сирцю, отриманого з харчової сировини.

Так при перегонці відбувається бродіння вуглеводних продуктів, які виділяють спиртовмісну рідину - етанол. Це безбарвна горюча рідина, яка має температуру кипіння 78 °С.

Харчова промисловість, представлена в лікеро-горілчаній та виноробній галузі, є основним споживачем харчового етилового спирту. І це не дивно. Адже основна сировина при виготовленні таких алкогольних напоїв, як горілка, лікери, наливок, виноградних та плодово-ягідних вин, а також різноманітних гірких та солодких настоянок.

Залежно від кількості етилового спирту, що міститься в алкогольному напої, залежатиме і міцність продукції. Сьогодні без проблем можна спирт купити та приготувати будь-який алкогольний напій у домашніх умовах.

Наприклад, у «чистому» спирті міститься до 96% етилового спирту. Якщо вміст спирту буде у районі 31-65%, це зазвичай міцні напої: горілка, коньяк, віскі, ром тощо. Кількість вмісту спирту 9-30% спирту - вино, лікери, наливки. Мінімальна кількість 1,5-8% спирту - пиво та квас.

Медичний спирт отримують методом добавки очищеної води в очищений (ректифікований) етиловий спирт, отриманий з харчової сировини. Його використовують як лікарський засіб, а також для виробництва лікарських препаратів. Максимальна концентрація етилового спирту в медичних препаратах може бути 95%, 90% та 70%. Зміна етилового вмісту в медичному спирті відбувається при додаванні чистої води до нього.

Чому медичний спирт коштує дорожче за харчовий?

У зв'язку з великою кількістю вимог до обладнання та документів, виробництво у промислових масштабах медичного спирту обходиться набагато дорожче, ніж виробництво харчового спирту. Крім того, на думку експерта, на ціну впливають ще кілька факторів: акції, накладні витрати та різні додаткові витрати.

Якщо каже простим мовам, то основна ціна на спирт залежить від акцизу, який був закладений у неї. Також харчовий спирт виробляють велику кількість заводів по всій Україні, а медичний – обмежену кількість підприємств.